Sahte “evden çalışma” ilanları kimliğinizi çalıyor

Sahte Ödül ve Dolandırıcılık Mesajlarına Dikkat!

İnternet kullanıcıları, son zamanlarda iş ve yatırım, sahte ödüller ve çekilişler, abonelik dolandırıcılıkları gibi pek çok farklı türde dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlara göre, gerçek gibi görünen vaatler karşılığında, kişisel kimlik bilgileri ve banka hesap bilgileri ele geçiriliyor ve dolandırıcılar tüketicileri mağdur ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, tüketicilerin son dönemde belirli miktarlar karşılığında uzaktan çalışma vaadiyle dolandırıldığını belirtti. Baki, bu tür dolandırıcılıkların artık dijital ortamda yaygınlaştığını vurgulayarak, sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılık yöntemlerinin tüketicileri hedef aldığını açıkladı.

Sosyal medya platformlarında “evden çalışarak para kazan”, “anket doldurarak para kazan”, “yurtdışında bir firma adına temsilcilik yapar mısınız?” gibi mesajların tüketicilere ulaştığını belirten Baki, bu tür mesajların doğruluğunun araştırılması ve şirket bilgilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Baki, tüketicilerin dolandırıldığını kanıtlamak için ekran görüntüleri ve para transfer kayıtlarını saklamaları gerektiğini ve mağduriyet yaşandığında yetkililere şikayette bulunmaları gerektiğini önemle vurguladı.

Kişisel Bilgilerinizi Koruyun!

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, tüketicilerin anlık tekliflere kapılarak kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini belirtti. Dolandırıcıların kişisel bilgilere erişerek kredi kartı bilgileri üzerinden işlem yapabildiğine dikkat çeken Ergün, mağduriyet yaşayan kişilerin adli mercilere başvurmalarının önemli olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, e-ticaret platformlarında sahte beğeniler için yapılan ödemelere dikkat çekerek, tüketicilerin cazip görünen tekliflere inanmamaları gerektiğini vurguladı. Kırık, internet üzerinden bilgi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini ve bu tür mesajların emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

‘TÜGİAD Çin’de işi kolaylaştıracak’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) yurt dışındaki ilk şubesini Pekin’de açtı. Türk iş insanlarına Çin pazarına girişte destek verecek TÜGİAD China Center’in açılışına G20 ülkelerinin önde gelen gençlik örgütlerinin başkan ve yöneticileri de katılarak destek verdi.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir