Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Ani Kalp Ölümü Nasıl Gerçekleşir? Prof. Dr. Olcay Özveren Açıklıyor

Son yıllarda ani kalp ölümü vakalarında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun genellikle belirti vermeden gerçekleştiğini vurguluyor. Özellikle risk grubundaki bireyler için kalp damar sağlığını değerlendirmek adına koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Ani kalp ölümü hakkında bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, farklı yaş gruplarındaki riskleri ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kalp ölümünün nedenlerinin yaş gruplarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta riskin bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gençlerde daha çok doğuştan ritim bozuklukları görülürken, 35 yaş üzerinde kalp damar tıkanıklıklarının öne çıktığını aktarıyor.

“35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi ön plandadır. Erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında olmasına rağmen, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla daha çok dikkat çekmeye başladı” diyor.

“Belirtilere Dikkat Edin: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor”

Prof. Dr. Özveren, belirtilerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle egzersiz sonrası göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı veya bayılma gibi belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda açıklanamayan bayılma ataklarının gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi bir uyarı olduğunu belirtiyor.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özveren, bu kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor. Özellikle ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara içenler, hipertansiyon veya diyabet hastalarının yıllık check-up yaptırmalarını öneriyor.

“Tomografik Anjiyografi ile Riskler Önceden Belirlenebilir”

Prof. Dr. Özveren, son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin riskli gruplardaki kalp damar sağlığının detaylı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu tetkikle damar tıkanıklıkları gibi hayati risk oluşturabilecek sorunların yüksek doğrulukla tespit edilebileceğini aktarıyor. Ancak bu tetkikin rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi gerektiğini, sadece gerekli durumlarda ve hekim önerisiyle yapılması gerektiğini belirtiyor.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Dikkat: Enerji İçeceklerinden Uzak Durun”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini belirtiyor. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını öneriyor. Ayrıca soğuk havalarda aşırı egzersizden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, bilinci kapalı olan hastaların hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguluyor. İlk yardım eğitimi almanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Özveren, toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olabileceğini söylüyor.

Related Posts

Nadir hastalığı olan çocuk deneysel tedaviyle ayağa kalktı

Nadir ve ölümcül bir genetik hastalığı olan 8 yaşındaki bir çocuk, deneysel bir tedavi ile dikkat çekici bir iyileşme gösterdi. Mitokondrileri etkileyen bu genetik hastalık nedeniyle çocuk, sadece birkaç ay içinde hızla kötüleşti. Ağustos 2023’te koşup futbol oynayan çocuk, Eylül ayında ayak bileklerinde istemsiz kasılmalar yaşamaya başladı. Ekim ayında koşamaz hale geldi ve Kasım sonunda sık sık düşmeye başlayınca fizyoterapistler ailesine tekerlekli sandalye almasını önerdi.

Bakan Işıkhan yeni düzenlemeyi duyurdu: 48 bin kanser hastası için umut olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Kabine Toplantısı’nın ardından kamuoyuna duyurduğu kanser ilaçlarının geri ödeme listesine alınmasının detaylarını paylaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 5 yeni akıllı kanser ilacının eklendiğini belirten Işıkhan, bu düzenlemenin yaklaşık 48 bin kanser hastası için umut ışığı olacağının altını çizdi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.