Gaziantep’in Nizip ilçesindeki 1 yaşındaki Cihan bebek, yabancı cisim yutma şikayeti ile hastaneye başvurdu.
Cihan bebek, hekimler tarafından muayene edildi.
Kontrol sonucunda bebeğin midesinde mavi, turuncu ve pembe renklerde 3 adet balon tespit edildi.
Acil olarak tedaviye alınan minik hastaya anestezi eşliğinde endoskopi yapıldı ve balonların hayli büyük olduğu fark edildi.
Balonların yabancı cisim forsepsi ile başarılı bir halde çıkarılmasının akabinde Cihat bebek taburcu edildi.
“Okul öncesi çocuklarda yüzde 90 oranında görülmekte”
Minik hastanın hekimi, yapılan müdahale hakkında bilgi vererek, “Yabancı cisim yutulmasını kısaca açıklayacak olursak, sindirilemeyen ya da sindirilebilen cismin yutularak gastrointestinal sistemde (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklarda, rektum, anüs, ağızdan anüse kadar) yer alması manasına gelmektedir. Ekseriyetle yabancı cisim yutulması yüzde 90 civarında okul öncesi çocuklarda görülmektedir. Sıklıkla ise 3 yaş çocuklarda görülmektedir. Polikliniğimize metal para, toplu iğne, çengelli iğne, bilye, boncuk, toka, çivi, mıknatıs, saat pilleri ve kemik kesimleri yutan minik hastaların ebeveynleri sıklıkla başvurmaktadır.
“Anestezi eşliğinde endoskopi ile mideye girdik”
1 yaşındaki İsmet Cihat Kılıç, annesi tarafından balon yuttuğu fark edilerek acil servisimize başvurmuştu. Uygun açlık mühletinin akabinde anestezi eşliğinde endoskop ile mideye girdik. Midedeki mavi, turuncu, pembe olmak üzere 3 adet balon yabancı cisim, forsepsi ile çıkarıldı. Balonların mideden çıkamayacak kadar büyük olduğunu ve bunların mide asidi ile hiçbir hasar görmediğini fark ettik. Balonlar hastamızın soluk borusuna kaçsaydı daha vahim bir tablo ile karşılaşabilirdik. Neyse ki uygun vakitte müdahale ile bu yabancı cisim yutulması olgusu problemsiz bir formda tedavi edildi” dedi.