Buğday üretiminde korkutan kayıp

CHP Milletvekili Barut: Buğdayda Rekolte Kaybı Yüzde 50

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu yıl yaşanan kuraklık, zirai don, dolu ve fırtına felaketleri sebebiyle buğday üretiminde rekolte kaybının yüzde 50’yi bulduğunu belirterek iktidarı sorumluluk almaya çağırdı. Barut, bu durumun stratejik ürün buğdayda krize yol açacağını, halkın daha pahalı ürünler tüketmek zorunda kalacağını vurguladı.

“Tarımsal Hasar Büyük, Halk Pahalıya Mal Olacak”

Çukurova Bölgesi’nde buğday hasadının başlamasıyla konuşan Barut, “Bu yıl ülkemizin dört bir yanında tarım alanlarında felaketler yaşandı. Kuraklık ve don felaketinin ardından dolu ve fırtına gibi doğal afetler ekili alanlara büyük zarar verdi. Bu durum nedeniyle çiftçilerimiz ve tarım sektörü büyük kayıplar yaşadı. Hasarlardan dolayı buğday, narenciye, sebze ve meyve gibi ürünlerde azalma yaşanacak ve bu durum halkımızı ekonomik olarak etkileyecek” dedi.

“Buğdayda Yüzde 50 Verim Kaybı Büyük Sorun”

Ayhan Barut, Çukurova’da buğday hasadının başladığını belirterek, “Hasat yapılan alanlarda yüzde 40-50 arası verim kaybı gözlemleniyor. Ülkemizde toplam 20 milyon ton buğday tüketimi yapılıyor ancak bu sene üretimde büyük düşüş yaşanacak. Yüzde 50’lik rekolte kaybının büyük bir sorun olduğunu unutmamak gerekiyor. Buğdayın stratejik bir ürün olduğunu hatırlatarak üreticilere destek olunması gerektiğini vurguluyoruz. Üreticiler hasat sırasında fiyat belirsizliği ile karşı karşıya kalıyor, bu durumun çözüme kavuşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ekonomi salon toplantılarıyla düzelmez

İktisatçı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’yi şöyle özetledi: “Verimliliği cezalandıran bir yapı var. Döviz kazandırmak ve döviz kredisi kullanmak suç haline gelmiş. Enflasyon içinde durgunlukla karşı karşıyayız. Ekonomi adeta kayıt dışı için yönetiliyor.”

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

Bazı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.