Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava Yolu Darlıklarına Neden Olan Faktörler

Akciğerin üstünde meydana gelen hava yolu sorunları, solunum sistemindeki üst hava yolu darlıklarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu nadir görülen hastalıklar, yoğun bakım, uzun süre entübe kalma, boynun radyoterapiye maruz kalması, travma veya tiroid cerrahisi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bazı hastalar, astım veya KOAH tedavisi alırken bile nefes darlığı yaşayabilirler. Tedavilere rağmen rahatlama olmaması durumunda yapılan üst hava yolu muayenelerinde, hastalarda çift taraflı ses teli felçleri ve hava yolu darlıkları tespit edilmektedir. 

-Boyun travmaları

-Boyuna uygulanan radyoterapi

-Gırtlak kanseri 

-Uzun süre entübasyon

-Uzun süre yoğun bakımda kalmak 

-Tiroid ameliyatı sonrası gelişen çift taraflı ses teli felçleri 

Önemli Belirtiler: Nefes Darlığı, Ses Kısıklığı ve Yutma Bozukluğu

Covid-19 pandemisi sonrasında, yoğun bakım ve entübasyon sürelerinin artmasıyla hava yolu darlıkları daha sık görülebilmektedir. Üst hava yolu darlıklarının en yaygın belirtisi nefes darlığıdır. Gırtlakla ilişkili durumlarda ise, ses kısıklığı veya yutma bozukluğu da görülebilir. Üst hava yolu darlıklarında nefes darlığı yavaşça gelişirken, ani bir nefes kaybı nadir görülür. Hasta, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde ise ani nefes darlığı yaşayabilir. Bu hastalar genellikle rahat nefes alamazlar ve nefes darlığı yaşarlar. Nefes alırken nefes sesi duyulabilir. Ses kısıklığı ve yutma problemleri olan hastaların mutlaka uzman doktora başvurması gerekmektedir.

Endoskopik ve Açık Cerrahi Yöntemlerle Tedavi

Tanı sürecinde, endoskopik muayene ile gırtlak fonksiyonları incelenmekte ve hava borusu endoskopisi yapılmaktadır. Poliklinik şartlarında mümkün olmadığında ameliyathanede genel anestezi altında endoskopi uygulanır. Boynunda kitle olan, gırtlak kanseri şüphesi taşıyan veya radyoterapi görmüş hastalarda tomografi gerekebilir. Hastaların ek akciğer problemleri de değerlendirilmektedir. Hava yolu darlıkları, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Cerrahi tedaviler, endoskopik ve açık cerrahi olarak iki gruba ayrılmaktadır. Çift taraflı ses teli felçlerinde lazerle tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu sayede hastaların nefes alması kolaylaşmaktadır.

Üst Solunum Yolu Hastalıklarından Korunmak Önemli!

Hava yolu darlığı tedavisi sonrasında nadiren tekrarlayabilir. Bazı hastalarda cerrahi müdahalelere rağmen, boynun hava deliği açılması gerekebilir. Hava yolu darlığı olan hastalar, entübasyon veya yoğun bakım gibi durumlarda doktorlarına mutlaka bilgi vermelidir. Hastalar, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından korunmalıdır. Ayrıca, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalı, reflü şikayetleri azaltılmalıdır. Tedavi sonrasında hastalar, hafif egzersizler yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve yeterince su içmelidir.

Related Posts

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?