Nadir hastalığı olan çocuk deneysel tedaviyle ayağa kalktı

Genetik Testler, Nadir Görülen Hastalığın Tedavisinde Yeni Bir Umut Sağlıyor

Çocuğun HPDL genindeki iki mutant kopyasının varlığı, hücrelerin enerji üretiminde önemli bir rol oynayan koenzim Q10 üretimini sağlayan proteinin eksikliğine işaret ediyor. Geçmişte bu hastalıktan dolayı iki kardeşini kaybeden aile, çocuklarının benzer bir kaderi paylaşmasından endişe ediyordu.

Araştırmacılar, NYU Langone Health’ten Dr. Claire Miller önderliğinde, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden alınan özel izinle, insanlarda daha önce denenmemiş bir deneysel tedavi yöntemini uygulamaya başladı. Bu tedavinin HPDL eksikliğini atlayarak CoQ10 üretimini teşvik edebileceği düşünülüyor.

Tedavinin başlamasının ardından sadece bir ay içinde, çocuk ailesiyle birlikte yarım milden uzun bir mesafeyi Central Park’ta yürüyebildi. Şimdi ise 6 kilometrelik bir yürüyüşe katılabiliyor ve kendi başına go-kart sürüşü yapabiliyor. Aile, her küçük ilerlemenin değerli olduğunu vurgulayarak, “Tedavinin etkili olduğunu görmek bizi mutlu ediyor” diyor.

Çocuk, günlük olarak aldığı ağızdan ilaç tedavisi sırasında ciddi yan etkiler yaşamadı. Doktorlar, bu tedavinin diğer HPDL eksikliği olan hastalarda ve CoQ10 ile ilişkili diğer hastalık gruplarında da denenmesini hedefliyor. Aile ise, “Deneysel bir tedavi denemek çocuğumuza daha iyi bir yaşam şansı verdi. Bu fırsatı denediğimiz için minnettarız” diyor.

NYU Grossman Tıp Fakültesi ve Perlmutter Kanser Merkezi’nden Dr. Michael Pacold’un laboratuvarında fareler üzerinde yapılan deneylerin ardından başlatılan bu klinik deneme, olumlu sonuçlar veriyor. Pacold ve ekibi, HPDL proteininin CoQ10 üretiminde kritik bir rol oynadığını ve eksikliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini keşfetti. Fareler üzerinde denen tedavi, ölümcül nörolojik semptomları azalttı ve hayatta kalma oranlarını artırdı.

Umut verici bulguları takip eden aşamada, çocuk üzerinde de aynı molekül kullanılmaya başlandı. Ağızdan alınan ilaç, su içinde çözündürülerek veriliyor ve çocuk, ilacı soğuk halde daha kolay tüketebileceğini belirtiyor. Ailesi ise, tedavi sonrası çocuğun artık “spor dışında neredeyse tüm günlük aktivitelerini tek başına gerçekleştirebildiğini” ifade ediyor.

Araştırmacılar, tedavinin etkinliğini daha iyi anlamak için ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Dr. Miller, “Araştırmalar bazen beklendiği gibi sonuçlanmaz. Ancak bu sevindirici bir hikaye. Kısa sürede ciddi semptomlar gelişen bir çocuk, şimdi çok daha iyi durumda” diye konuşuyor.

Related Posts

Bakan Işıkhan yeni düzenlemeyi duyurdu: 48 bin kanser hastası için umut olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Kabine Toplantısı’nın ardından kamuoyuna duyurduğu kanser ilaçlarının geri ödeme listesine alınmasının detaylarını paylaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme listesine 5 yeni akıllı kanser ilacının eklendiğini belirten Işıkhan, bu düzenlemenin yaklaşık 48 bin kanser hastası için umut ışığı olacağının altını çizdi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.