Onları bir meteor öldürmedi! İşte dinozorların gerçek sonu

Dinozor Yok Oluşuna Yol Açan Felaketin Derinlikleri

Milyonlarca yıl boyunca Dünya’ya hükmeden dev dinozorların neden yok olduğu konusu, uzun süredir bilim insanları ve kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Yeni araştırmalar, dinozorların yok oluşunun ani ve yıkıcı bir olaydan çok daha karmaşık ve derin olduğunu göstermektedir.

Yaklaşık 66 milyon yıl önce, 10 kilometre çapındaki bir asteroit, günümüz Meksika’sındaki Chicxulub Krateri’ne çarptı. Bu çarpışma sonucu, dinozorlar başta olmak üzere birçok canlı türü yok oldu. Ancak, bu felaket tarihin en büyük yok oluşu değildi. 186 milyon yıl önceki Permiyen yok oluşu, yaşam formlarının %90’ını ortadan kaldırmıştı. Öncesinde gezegendeki dinozor türleri, küresel soğuma nedeniyle azalmıştı. Bununla birlikte, teropod dinozorlarının torunu olan kuşlar, bu felaketi atlatarak hayatta kaldılar.

Güneş Isısını Dört Katına Çıkararak Devam Eden Felaket

Asteroit, atmosferi delerek hızla ilerledi ve Güneş ışınlarını dört kat daha fazla ısıttı. Şok dalgaları kayaları eritti ve dev bir ateş topu gökyüzüne fırlattı. Oluşan 175 kilometrelik krater, büyük miktarda karbon dioksit saldı ve küresel ölçekte sıcak lav yağmurları Dünya’yı etkisi altına aldı. Büyük bir alanda yaşam tamamen yok oldu. Uzak bölgelerde ise şok dalgaları ve dev yangın fırtınaları meydana geldi.

Uzun süre devam eden yangınlar, gökyüzünü kararttı ve metrelerce yükseklikteki tsunamiler kıtaları vurdu. Fotosentez durdu, besin zinciri çöktü ve Dünya dehşet verici bir karanlığa gömüldü. Güneş ışıkları geri döndüğünde, Dünya tamamen yeniden şekillenmişti. Sıcaklıklar artarak sera gazları atmosferi yükseltirken, asit yağmurları bitkileri yok etti ve suları zehirledi.

Bununla birlikte bazı organizmalar bu felaketi atlatmayı başardılar. Küçük memeliler, kuşlar ve timsahlar gibi sürüngenler, bu dehşet dolu döneme uyum sağlayarak hayatta kaldılar. Bu felaket, yaşamın yeni bir döneme girişini işaret ederken, Dünya üzerindeki yaşam yeni yollarla ilerleyerek varlığını sürdürmeye devam etti.

Related Posts

Twitter’da (X) mesajlar açılmıyor! 23 Mayıs X çöktü mü?

23 Mayıs 2025 tarihinde, Twitter (X) kullanıcıları mesajlarına erişimde zorluk yaşamaya başladı. Kullanıcılar, platformda mesajların açılmadığını ve gönderi yükleme sorunlarıyla karşılaştıklarını bildiriyor. Peki, 23 Mayıs’ta X çöktü mü?

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.