Rümeysa Öztürk: “Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım”

Rümeysa Öztürk Serbest Bırakıldı: Basın Toplantısında Konuştu

Amerikalı Yargıç William Sessions’ın 9 Mayıs’taki duruşmasında verdiği kararla özgürlüğüne kavuşan Rümeysa Öztürk, Massachusetts eyaletine varışının ardından Boston’daki Logan Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında duygularını paylaştı.

Tufts Üniversitesi’nde Fulbright bursuyla doktora eğitimi alan Öztürk, “Son 45 günde doktora çalışmalarımın kritik aşamasında özgürlüğümden ve eğitimimden mahrum kaldım.” şeklinde konuştu.

Özlemle beklediği arkadaşları, öğretmenleri ve öğrencileriyle bir araya gelmenin mutluluğunu dile getiren Öztürk, gözaltında geçirdiği sürece ilişkin şunları söyledi: “Bu süreç benim, Tufts Üniversitesi topluluğunun ve Türkiye’deki sevdiklerimin için çok zorlu bir süreçti ancak gösterdiğiniz destek ve nezaket için hepinize minnettarım.”

Hukuki desteği sağlayan avukatlarına özel teşekkürlerini ileten Türk öğrenci, onların sayesinde Amerikan adalet sistemine olan inancının devam ettiğini vurguladı.

Üst Düzey Siyasetçiler de Destek Verdi

Rümeysa Öztürk’ü havalimanında karşılamaya gelen ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatları, Türk öğrenciyi basın toplantısında yalnız bırakmadı.

Öztürk’ün gözaltına alınmasından bu yana hukuki sürecinde öncülük eden ACLU avukatları, Türk öğrencinin gözaltına alınmasının temelsiz olduğunu ve Hamas’ı desteklemediğini vurguladı.

ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose, bu suçlamaların dayanaksız olduğunu belirterek, “ABD hükümeti avukatlarına kanıtlamaları için gerekli süreyi vermelerine rağmen hiçbir kanıt sunamamışlardır.” ifadelerini kullandı.

ABD yönetiminin uluslararası öğrencilere karşı sert tutumunu eleştiren Demokrat Senatör Ed Markey, “Konuşma özgürlüğü ve adil yargılanma herkesin hakkıdır, bu hakları savunmak hepimizin görevidir. Bu nedenle Rümeysa’nın eve dönüşü, tüm özgürlüklerimiz için verilen mücadelenin yalnızca başlangıcıdır.” dedi.

Markey, “Bu, Rümeysa, adalet ve demokrasimiz için bir zaferdir.” yorumunda bulundu.

ABD Kongre Üyesi Ayanna Pressley ise Öztürk’e hitaben, “Seni asla unutmadık. Gerçeğin ortaya çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Öztürk’ün Hukuki Süreci Devam Edecek

Rümeysa Öztürk’ün avukatlarından Mahsa Khanbabai, önümüzdeki dönemdeki hukuki süreç hakkında yaptığı açıklamada, 22 Mayıs’ta Vermont’ta görülecek duruşmada Türk öğrencinin vize iptaliyle ilgili hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Yabancı öğrencilere karşı uygulanan gözaltı ve vize iptali gibi durumları eleştiren Khanbabai, “ABD hükümeti, öğrencilere karşı göçmenlik hukukumuzda daha önce görülmemiş bir şekilde hareket etti ve bunu yetki dışında yaptı.” şeklinde konuştu.

Öztürk’ün Gözaltına Alınması ve Mahkeme Kararları

Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi alan Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken maskeli altı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Federal yargıç Denise Casper, ICE görevlileri tarafından gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Tufts Üniversitesi Rektörü Sunil Kumar, öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep etmiş ve Öztürk’ün tutuklanmasının okulun uluslararası öğrencilerini olumsuz etkilediğini belirtmişti. ABD Vermont Federal Bölge Yargıcı William Sessions, Öztürk’ün kefaletle serbest bırakılmasına karar vermişti.

Related Posts

ABD’de Demokratlar, Katar’dan Trump’a hediye edilecek uçak için soruşturma talep etti

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partililer, Katar’dan ABD Başkanı Donald Trump için 400 milyon dolarlık özel uçak hibe edilmesi olayının incelenmesi için soruşturma talebinde bulundu.

AKP’li belediyeye ‘gizlice’ tahsis edilen arazi geri alındı

Elazığ’da İl Özel İdaresi’ne ait arazinin 5 bin 100 metrekarelik kısmının, “hizmet alanı” adı altında Elazığ Belediyesi’ne tahsis edilmesi tepki çekti. MHP’li eski il genel meclis üyesi Osman Dilek’in girişimleri ve yapılan itirazlar sonucu tartışmalı tahsis kararı iptal edildi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in evinde yangın çıktı

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın başkent Londra’nın kuzeyinde bulunan özel konutunda çıkan yangınla ilgili 21 yaşındaki bir şüpheli gözaltına alındı.

6.0 depremi sonrası Prof. Sözbilir’den ‘deprem fırtınası’ açıklaması

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında Akdeniz’de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin, Santorini Adası’ndaki ocak ve şubat aylarında gerçekleşen volkanik depremlerin yeniden başlamasına neden olabileceğini belirtip, “Deprem fırtınası gelişebilir” dedi.

Haberi duyan Şanlıurfa’dan kaçıyor

Yaz sıcakları başlamadan, henüz mayıs ayında termometrelerin 35 dereceyi gösterdiği Şanlıurfa’da yerel halk, sıcaklıkların ilerleyen günlerde daha da artacağına yönelik haberlerin ardından çevre şehirlere kaçmaya başladı. Sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar, çareyi şehrin serin bölgelerine gitmekte bulurken, yaz aylarında il nüfusunun önemli ölçüde düşmesi bekleniyor.

Dünyanın en fakir başkanıydı: Pepe öldü!

Uruguay’ın efsanevi Devlet Başkanı Jose Mujica (Pepe) yemek borusu kanserinin karaciğerine sıçradığını ve artık tedavi görmeyi reddettiğini duyurmuş ve vasiyetini açıklamıştı. Mujica çiftlikteki sekoya ağacının altına, köpeği Manuela’nın yanına …