Ünlü bilim insanı tarihte bir ilki gerçekleştirdi: Altın tozundan çok daha değerli

Altın Tozundan Daha Değerli Olan Ay Taşı Örnekleri İngiltere’ye Geldi!

Ünlü bilim insanı Mahesh Anand, Çin’den ödünç aldığı ve altın tozundan daha değerli olarak tanımladığı Ay taşı örneklerini ilk kez Dünya’ya getirdi.

Yaklaşık 50 yıl sonra getirilen bu nadir örnekler, şu anda Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste kilit altında tutuluyor. Profesör Mahesh Anand, bu örnekleri İngiltere’ye ödünç alan tek bilim insanı olarak ön plana çıkıyor.

Anand, Çin’den örneklerin getirilmesiyle ilgili olarak, “Dünyada hiç kimsenin Çin’deki örneklere erişimi yoktu, dolayısıyla bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık” ifadelerini kullandı.

Prof. Anand’ın ekibi, tozu lazerle öğütüp parçaladıktan sonra Ay’ın oluşumu ve Dünya’nın ilk yıllarıyla ilgili temel sorulara cevap arıyor.

Toz tanecikleri arasında, bilim insanlarının Ay’ın oluşumu teorisini destekleyecek kanıtlar bulunabilir. Bu kanıtlar, Ay’ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan bir gezegenin enkazından oluştuğu fikrini doğrulayabilir.

ROBOTİK KOL İLE TOPLANAN ÖRNEKLER

Çin, bu Ay taşlarını 2020 yılında gerçekleştirdiği Chang’e 5 uzay görevi sırasında Mons Rümker adlı volkanik bir bölgeden topladı. Robotik bir kol, toprağı delerek 2 kilometre malzeme topladı ve İç Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.

Çin, uzun bir küresel işbirliği geleneğini takip ederek, yedi uluslararası araştırmacıya bu yeni keşifler için numuneler verdi. Prof Mahesh Anand, geçen hafta Pekin’de diğer araştırmacılarla bir araya gelerek yeni numuneleri teslim aldı.

Anand, numuneleri almasıyla ilgili olarak, “Neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin’in uzay programlarına yatırım yapması bizi çok ileride gösterdi” şeklinde konuştu. Değerli kargosuyla İngiltere’ye dönen Anand, elinde bulundurduğu bu önemli örneklerle ileri araştırmalara ışık tutmayı umuyor.

Related Posts

ABD’de sel felaketi: En az 13 ölü, 20’den fazla çocuk kayıp

Teksas’ın orta kesiminde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu oluşan ani sel felaketinde en az 13 kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 20’den fazla yaz kampında bulunan çocuk ise kayıp. Yetkililer, kayıp kişilere ulaşmak için kapsamlı bir arama-kurtarma çalışması yürütüyor.

Trump ölümle tehdit etmişti: Hamaney savaştan sonra ortaya çıktı

12 gün süren İran-İsrail savaşında ABD ve İrail’in ölümle tehdit ettiği İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney savaşın ardından ilk kez kamuoyu karşısına çıktı. Muharrem ayı matem törenlerine önceki 3 gece katılmayan Hamaney, bu gece düzenlenen Aşura …

Antalya’da tepki çeken olay: Türk bayrağını koparıp yere atan turist hakkında karar verildi

Antalya’da bir iş yerinin tentesinde asılı Türk bayrağını yerinden çıkaran turist, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Atina’dan Libya taarruzu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Türkiye ile Libya arasında, deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin  27 Kasım 2019’da imzalanan anlaşmanın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasını engellemek ya da en azından ertelenmesini sağlamak amacıyla Libya turuna çıkıyor.

Leonardo üçgeninin gizemi çözüldü: Kâşifin mesleği şaşırttı

Londra’da görev yapan diş hekimi Dr. Rory Mac Sweeney, Leonardo da Vinci’nin 1490 yılında yaptığı ünlü Vitruvius Adamı çizimini modern diş hekimliğiyle yorumladı. Sweeney’nin Journal of Mathematics and Arts dergisinde yayımladığı çalışmasına göre …

Öğretmenler Bakanlık önünden Yusuf Tekin’e çağrı yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı önünde Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitimciler tarafından yapılan açıklamada, “Sayın Bakan’ın eğitimin özelleşmesine ilişkin isteklerine karşılık alanda bekleyen yüz binlerce öğretmen bu özelleşme içinde bir yıl daha ucuz iş gücü olarak görülemez” denildi.